Elektromos fűtés logó

Infrapanelt vegyek vagy elektromos kazánt?

Infrapanelt, vagy elektromos kazánt vásároljak?

Sokakban felmerül a kérdés, lakásom fűtéskorszerűsítésénél infrapanelt / elektromos fűtőpanelt, vagy elektromos kazánt válasszon-e?

Frico infrapanel a konyhában - Infrapanel Dévényi

Frico infrapanel a konyhában, a plafonon


A kérdés jogos, és laikus számára nehezen eldönthető, hiszen minden lakás egy kicsit más, de van egy pár alapvetés, ami segíti a döntést az infrapanel és az elektromos kazán között

Mikor válasszak infrapanelt / elektromos fűtőpanelt?

 • Amikor csak kiegészítő, vagy ideiglenes fűtésre van szükségem, akkor jó választás az infrapanel, hiszen abból elég lehet egy-egy darab, vagy hordozható típus, amit bedugok a konnektorba amikor és ahol kell. Ez nem nagy beruházás, és egy-egy db-t rendszerint a hálózat is elbír. Pl. ezen infrapanelek itt találhatóak a webáruházunkban.
 • Szintén az infrapanel a jó választás 3m-nél magasabb beltér esetén, ahol a radiátoros fűtés – legyen az vizes, vagy elektromos – kevéssé célszerű, hiszen a meleg jó része felszorul a plafon alá, ahol az nem hasznosul. Itt a legjobb választás az oldalfalra helyezhető és dönthető sötétsugárzók. Ezek itt láthatóak a webáruházunkban.
 • Ha nincs a lakásban már meglévő vizes fűtésrendszer, akkor olcsóbb infrapaneleket vagy elektromos fűtőpaneleket szerelni és a szobánként elhelyezett termosztátokkal komfortosan szabályozni az infrafűtést, mint a kazán és a fűtési rendszer kialakítása is. Ehhez infrapaneleket és termosztátokat itt talál.

Mikor válasszak elektromos kazánt?

Az elektromos kazán képes a fűtés vizét felmelegíteni és – puffertartály segítségével – a HMV-t (használati meleg vizet) is biztosítani.

Az elektromos kazán alkalmazása tehát feltételezi egy jól kiépített vizes fűtésrendszer meglétét. Az elektromos kazánnal padló- és radiátoros fűtés is egyaránt kiszolgálható.

 • a) helyzet: van a lakásban meglévő vizes fűtésrendszer, valamint a villanybojler vagy átfolyós vízmelegítő biztosítja a HMV-t. Ekkor a meglevő kazán mellé egyszerűen felakasztjuk az elektromos kazánt, összekötjük a vízrendszert, és villamosan is bekötjük azt. Ez gyorsan és a lakás rombolása nélkül biztosítja az átállást.
 • b) helyzet: van a lakásban meglévő vizes fűtésrendszer, és a meglévő kazán biztosítja a HMV-t. Ekkor hasonlóan járunk el, mint fentebb, azzal a különbséggel, hogy a kazán mellé veszünk egy HMV puffertárolót, amit bekötünk a HMV rendszerébe. Így biztosítom a jól szabályozható fűtést, és a puffertartály méretéhez igazítva akár 3-4 helyen is egyszerre a meleg víz vételi lehetőséget.

Általános gondolatok az elektromos fűtéssel kapcsolatban

Meglévő vizes fűtési rendszernél is lehet infrapaneleket alkalmazni, és csak azzal fűteni.

A fenti esetben a tapasztalatunk szerint 3-4 helység felett már olcsóbb az elektromos kazán kiépítése, mint a sok db. infrapaneleké. Az elektromos kazánt felszerelésének munkadíja 1 egység , az infrapaneleké pedig több egység. A megtápláló elektromos vezetéket is az elektromos kazánhoz egyszer, az infrapaneleknél pedig mindhez oda kell vezetni.

Az infrapanel vagy elektromos kazán kiválasztásához kérjen segítséget ezen az e-mail címen: gyevat.bettina@czinege.hu.

Várom érdeklődését!

Üdvözlettel: ifj. Czinege Károly ügyvezető

A korszerű elektromos épületfűtés specialista

TEKINTSE MEG A KORSZERŰ ó INFRAPANEL KÍNÁLATUNKAT!

JÖJJÖN WEBÁRUHÁZUNKBA!

TEKINTSE MEG A KORSZERŰ INFRAPANEL KÍNÁLATUNKAT!

12 hozzászólás a(z) “Infrapanelt vegyek vagy elektromos kazánt?” bejegyzéshez

 1. Szemes Ildikó

  Kedves Czinege és fiai!

  Érdeklőnék, hogy ha nekem gázkazánom van (ezzel műkö-
  dik a padlófűtésem és 4 db radiátorom. Valamint van egy gázbojlerom, ami a melegvizet szolgáltatja.
  Érdemes-e és lehetséges-e lecserélnem elektromos kazánra? Valamint kb mennyibe kerülne ez a csere?

  Tisztelettel
  Szemes Ildikó

  Válasz
  1. Czinege Károly

   Kedves Ildikó!
   HA ezek a jelenlegi berendezések jól működnek, akkor nem.
   Akkor kell azonban elgondolkozni, ha bármelyik cserére szorul és akkor kell megvizsgálni, hogy mire célszerű cserélni, mi kerül kevesebbe.

   Üdv.
   Czinege

   Válasz
 2. Kiss Sándorné

  A lakásunk alapterülete 10×7 m, a lakás tetőteres. Ahol lakunk nincs gázvezeték. Jelenleg fával fűtünk. A lakás alsó és tetőtéri szintjén is padlófűtés van, így az érdekelne, hogy az elektromos kazán beszerelése kb. mennyibe kerülne, és kell – e a gazdaságos üzemeltetéshez 3 fázis bekötése.

  Válasz
  1. Czinege Károly

   Maga a kazán beszerelve kb. bruttó 320 000 Ft és valószínű kell 3 fázis, mert 8KW megy el 1 fázisről de egy kétszintes házhoz 8 KW bizonyára kevés

   Válasz
   1. Kiss Sándorné

    Mennyi A-t kell hogy vegyünk a gazdaságos üzemeltetéshez?
    Tudom hogy van egy alap, de azon felül mennyi A kell még?
    Lehet – e a kazánt éjszakai áramra kötni?

    Válasz
 3. Tompa Gergely

  Olyan kérdésem lenne hogy az én lakáom 30m2 és fával fütök de ha átváltok elektromos kazánra az menyibe kerülne és menyít fogyaszt havi szinten?

  Válasz
  1. Infrafűtés Szerző

   Kedves Gergely!

   A fogyasztását sajnos nem tudom megmondani Önnek, ugyanis ez nagyon szubjektív. Ha egy ház szigetelése jó, akkor alig kapcsol be a kazánt üzemeltető termosztát. Továbbá van aki csak pár órára fűt, van aki éjszakára is. Van akinek a 24 fok ad komfort érzetet, van akinek 18 is elég. Az időjárási viszonyokat is pontosan tudnunk kellene előre ehhez.

   Válasz
 4. Szauer Attila

  T. cím!
  Érdeklődnék, hogy villanykazán vásárlása esetén, mekkora teljesítményt kell választanom?
  A lakás négyzetméter 240 négyzetméteres. Két szint, alsó 100nm a felső 140nm . Radiátoros fűtés van jelen pillanatban.

  Köszönettel: Szauer Attila

  Válasz
  1. Infrafűtés Szerző

   Kedves Attila!

   Ahhoz, hogy egy pontos választ adhassak Önnek, szükségem lenne a lakás belmagasságára, illetve, hogy miből épült a ház, és van-e a házon szigetelés. Felveszem Önnel a kapcsolatot, és miután ezekre választ kaptam, szívesen készítek Önnek egy ajánlatot, melyben láthatja, hogy mekkora teljesítményű elektromos kazánra lenne szüksége.

   Válasz
 5. Székelyné Gabi

  Üdvözlöm! Van egy kb. 30 m2-es étkező-konyhánk, ahol három kicsi radiátor van beszerelve, ezzel próbáljuk fűteni ezt a helyiséget, de sajnos itt mindig hideg van, és gondoltuk, hogy kiegészítésként betennénk infrapanelt, termosztáttal. Kérdésem, hogy milyen tipust és teljesítményt válasszunk?

  Válasz
  1. Infrafűtés Szerző

   Kedves Gabriella!
   Ez nagyszerű döntés. Kiegészítőfűtésként tökéletes az infrapanel. Kérem legyen szíves megírni az e-mail címemre (kozma.vivien@czinege.hu),hogy miből épült a ház, van-e a házon szigetelés, illetve, hogy mekkora a belmagasság, hogy egy pontos ajánlatot készíthessek Önnek.
   Várom levelét!

   Válasz
 6. Bács Attila

  Üdvözlöm!

  Érdeklődnék 100 nm-es házban (nemszigetelt 3-as lyukatos téglafalak vakolva) csempekályhába szerelt szerpentines megoldással fütök 4 helyiséget, akarom bőviténi a komfort miatt egy elektromos megoldással (van 3 fázis). Egyik lehetőség az elektromos kazán egyszerűen rákapcsolható a meglévő rendszerre, másik variáns elektromos fütőpanel amit falra lehet szerelni, monofázissal. Energetikai szempontbol van-e különbség a kettő között, mert a kazán hátránya hogy vannak mekhanikai alkatrészek mig egy fali fütőpanel (pl Adax Neo) nincs semmi és ugyanugy vezérelhető. Érdekelne hogy ugyanazon hőtermelés mellet – fogyasztás illletve fentertási költségeket figyelembe véve melyik megoldás ajánlott.

  Köszönettel.

  Válasz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.